Fettisdag

Idag serveras det omtanke och tack för väl utfört arbete i form av semlor till fikat på jobbet.
En fin gest som värmer och uppskattas av många.
För er som är nyfikna på traditionen bakom semlan kommer här lite bakgrund.

Semmelätadet har historiska rötter.
Vi har ätit semlor enda sedan 1600-talet och var då en lyxartikel. Först under 1800-talet slog semlan igenom hos vanligt folk. Fettisdag betyder som det låter en fet tisdag och innebar att man åt upp sig inför den 40 dagars långa fastan fram till påsk.

Semlan kallas även fastlagsbulle eller fettisdagbulle.
Semlan var från början en slätt bulle som delades på mitten.
En del av innehållet gröptes ur för att blandades med mandel, mjölk och smör. Blandningen stoppades tillbaka i bullen och ursprungssemlan var född.

Den moderna semlan fick sitt utseende först under 1930-talet i samband med att grädden gjorde sitt intåg.

GLAD FETTISDAG!

Semla till kaffet